10 saker du behöver veta om

Om Cigarrer

Vad är en cigarr?

Cigarr och cigariller är en av de äldsta formerna av tobak då man anser att de har funnits så länge som från år 900 eller tidigare. Man tror att cigarren "uppfanns" av Mayafolket där man nyttjade cigarrerna i stort sett på samma sätt som vi använder den idag.

Varför heter det Cigarr?

 

Namnet Cigarr kommer från det sättet som cigarren först rullades på ("Sikar") som kan översättas till "att röka tobak rullad i löv".
Christopher Columbus tog med sig traditionen till Spanien där man började att tillverka cigarrer kommersiellt. Sedan dess har den Spanska cigarren flyttats till Kuba där traditionen hålls vid liv. Fortfarande anses även de bästa cigarrerna tillverkas på Kuba.

Vad kostar en cigarr?

Man kan få en god, "nybörjarcigarr" för 50-70 kr. Men vill man ha en komplexare smak och en mer elegant cigarr brukar vi rekommendera en cigarr som kostar mellan 100 och 500 kr.

Vad kostar världens dyraste cigarr?

Tillverkaren Gurkha producerar en cigarr som heter Royal Courtesan som leder prisligan rejält och är världens dyraste cigarr . Den kostar ca 9.000.000 kr för en cigarr. För att tillverka den så använder man Remy Martin´s Black Pearl Louis XIII cognac som kostar 1,5 miljoner för en flaska. Cigarrer av detta slag säljs endast på exklusiva auktioner.

Vad är skillnaden på en cigarr och en cigarett?

En cigarr består av olika typer av tobaksblad medan cigaretter består av skuren, ej fermenterad tobak innesluten i papper. Man kallar cigarrens tre byggstenar för inlaga, omblad och täckblad – där täckbladet är det yttersta och inlagan det innersta lagret tobaksblad.

Hur länge kan man röka på en cigarr?

Rök långsamt! Röker du cigarren för snabbt så blir den för varm och smakerna förstörs. Vilken hastighet som är bäst beror på cigarrens format, men någonstans mellan 1-3 puffar per minut är vanligt.

Hur avgör man om en cigarr är bra?

 

Att bedöma en cigarr handlar mycket om tycke och smak. Det finns inga rätt och svar. Man brukar prata om cigarrens kropp när man bedömer smaken och karaktären på en cigarr.

Varför snoppar man cigarrer och i vilken ände tänder man?

 Att ”snoppa” en cigarr innebär att man öppnar upp och lägger ett snitt på den stängda änden för att kunna röka cigarren på rätt vis. Det är viktigt att cigarren snoppas korrekt för att den ska glöda jämt och undvika tobaksbitar som smular i munnen. Den stängda delen som snoppas är den del du har mot munnen och den öppna delen, ”foten” är där cigarren tänds. Runt cigarrens täckblad finns en tunn sömn vilken man vill bevara för att inte täckbladet ska rullas upp och förstöra cigarren. Vanligast är därmed att lägga ett rakt snitt precis under sömmen i mitten av cigarrens huva längst ut.  

Hur länge kan man spara en cigarr?

Förvaras cigarren i en humidor med lagom luftfuktighet och en temperatur på omkring 18-21 °C kan den förvaras i flera år. Om cigarren är av något finare och lite tjockare kvalitet kan lagring medföra att smakerna får mogna och smakerna får tid att utvecklas och blomma ut. En cigarr som förvaras utan humidor bör rökas inom ett dygn då den bara efter några timmar börjar torka ut. En tänd cigarr bör därefter inte sparas utan är konstruerad för att rökas i sin helhet under ett tillfälle.

Vad är en humidor?

En humidor är en förvaringslåda till cigarrer med reglerbar luftfuktighet. Humidoren består av en trälåda vanligtvis tillverkad i spanskt cederträ, en fuktare samt en hygrometer som mäter luftfuktigheten. Cigarrer går att bevara länge om de förvaras med rätt luftfuktighet. Vid för hög luftfuktighet kan dessutom cigarren spricka eller mögla. Därför rekomenderar vi att du förvarar dina cigarrer i en humidor för att bevara smaken. 

Var köper man cigarrer i Göteborg?

Du bör köpa dina cigarrer i utvalda affärer som förvarar cigarrerna på ett bra sätt i humidorer. Cigarr Göteborg handlar du bäst hos oss på Snus2, Datavägen 2 i Askim.
Se adress och karta här